Gates'ten 30 milyon dolarlık jest
Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı Gates, dün Başbakan Erdoğan'la biraraya geldi. Görüşmede şirketin MEB için 30 milyon dolarlık e - eğitim projesini ücretsiz hayata geçirmesi konusunda anlaşmaya varıldığı öğrenildi
ANKARA Milliyet
Ankara'ya dün üç saatlik ziyaret düzenleyen Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı ve Baş Yazılım Mimarı Bill Gates, ilk olarak kendisini davet eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la biraraya geldi. Başbakanlık Konutu'ndaki görüşmeye Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding İş Geliştirme Bölümü Başkanı Ali Koç, Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu gibi iş dünyasının önde gelen isimleri de katıldı.
Gates'in Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) için 30 milyon dolar değerindeki 'e - eğitim Bilişim Projesi' portalını ücretsiz olarak hayata geçireceği öğrenildi. Buna göre, yüksek hızlı internet erişimi sağlayan ADSL altyapısının Türk Telekom (TT) tarafından kurulup 2005 sonuna kadar 43 bin okulda yaygın olarak kullanılmaya başlamasının ardından hizmete girecek ve 30 milyon dolara mal olacak 'e - eğitim' portalında Microsoft yazılımları kullanılacak. Görüşmede TT ve Microsoft yetkilileri arasında, TT'nin bilişim alanında Microsoft ürünlerini kullanımını kapsayan iyi niyet protokolü imzalandı. Gates, görüşmenin ardından, "Şimdi Bilişim Zamanı" adlı konferansta bir konuşma yaptı. Gates, Türkiye'deki genç nüfusun önemine değinerek "Teknolojiyi kucaklayan nüfus sizde. Türkiye'nin potansiyeli beni heyecanlandırıyor" dedi.
Laptop hediye etti
Bill Gates ayrıca, İstanbul'un 79 ülkenin merkezi yapılmasının Microsoft için doğru bir karar olduğunun anlaşıldığını belirterek, 'Biz Türkiye'ye bağlıyız ve bu bağlılığımız her zaman göstermeye hazırız' diye konuştu. Başbakan Erdoğan ise konferansta yaptığı konuşmada, bilişim alanında artık stratejik bir program oluşturulduğunu söyleyerek, vatandaşların artık dünyaya bilgi otoyolundan bağlanacaklarını söyledi.
Bu arada Gates, konuğu olduğu Başbakan Erdoğan'a bir laptop hediye etti ve ardından nasıl kullanılacağını gösterdi. Törende bulunanlar 'Başbakanlık envanterine '002' diye kaydedelim' diye espri yaptı. Başbakanlık kaynakları, laptopun dün resmi tatil olması nedeniyle bugün envantere kaydettirileceğini ifade etti.
Microsoft bu jesti neden yaptı?
ŞÜKRÜ ANDAÇ
30 yıllık yazılım devi Microsoft'un patronu Bill Gates'in bilişim projelerine destek amacıyla Türkiye'ye gelmesi bilişim dünyasında farklı yorumlara yol açtı.
Bu ziyaretle, Türkiye'de öğrenci ve öğretmenleri kapsayan bilgisayarlı eğitime verilecek desteğin artacağı ve önemli bir atılımın gerçekleştirileceğini vurgulayanlar olduğu gibi, ziyaretin arkasında Microsoft'un ABD ve AB'de açılan tekel davaları ve Çin ile Uzakdoğu ülkelerinde açık kodlu işletim sistemlerinin tercih ediliyor olmasından dolayı köşeye sıkıştığı, bu yüzden de Türkiye ve Orta Doğu'ya önem vermeye başladığı konuşuluyor. Microsoft'a ABD'de Adalet Bakanlığı ve 19 eyalet tekel davası açtı. Avrupa Komisyonu ise hakim konumunu rekabeti bozucu şekilde kullandığı gerekçesiyle 497.2 milyon euroluk ceza kesti. Linux tabanlı açık kodlu sistemlerin kullanımı da son dönemde artıyor.
Bu noktada son dönemde Türkiye'nin Üçüncü Kuşak (3G) lisanslarında Avrupa ülkelerindeki 200 milyar dolarlık başarısızlık örneğinden yararlanarak, lisans ihalesini iptal edip milyarlarca dolarlık kâr ettiği düşünülürse, bilişimde de Türkiye'nin yurtdışı örneklerine bakmasında yarar olabilir. Çünkü Microsoft ürünlerini kapsayan geniş kapsamlı anlaşma, şimdiden ilerde doğabilecek haksız rekabet ve tekel davalarına yol açabilir.
Maslak veya Ümraniye'ye Teknopark kuruluyor
Mısır - Almanya programının arasına 4 saatlik Türkiye ziyaretini sığdıran Bill Gates, dün Başbakan Tayyip Erdoğan ve bir grup işadamı ile bir araya geldi. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding İş Geliştirme Bölümü Başkanı Ali Koç, Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun ve Gates'in katıldığı konferansı organize eden iMedya Genel Müdürü Serpil İnci'nin eşi Avukat Münci İnci'nin katıldığı toplantıda, Başbakan Erdoğan, Maslak veya Ümraniye'de belirlenen arsaya inşa edilecek Teknopark hakkında bilgi vererek ilk kiracısının da Microsoft olacağını duyurdu.
2 bin kişinin eğitiminin yapılacağı Teknopark projesinin sunumunda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik e - dönüşüm İcra Kurulu Başkanı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ile Ali Coşkun, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da yer aldı. Hükümetin e - dönüşüm vizyonu içerisinde Ulaştırma Bakanlığı'ndan bilişim bölümünün ayrılması ve ayrı bir bakanlıkta toplanması da gündemde.
Bu arada toplantıda Güler Sabancı, Gates'e Sabancı Üniversitesi ile işbirliği önerdi. Başbakan Erdoğan ise araya girerek, toplantıya katılan Ali Koç'un da üniversitesi olduğunu hatırlattı.
İşbirliği sürecek
Gates ile Türk iş dünyasının buluşması aslında 6 - 7 yıl öncesine şirketin merkezinin bulunduğu ABD'de Seattle'da gerçekleşmişti. Bu toplantıya bankacılar davet edilmişti. Gates daha sonraki yıllarda da Microsoft'un dünyanın çeşitli yerlerindeki organizasyonlarda Türk iş dünyası ile bir araya geldi. Önümüzdeki hafta Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in sunumunu yapacağı bir bilişim zirvesi de Prag da gerçekleşecek. Gates'in de katılacağı toplantıya 6 Türk bankasının genel müdürü de davetli. Ayrıca yine Prag da Microsoft'un düzenleyeceği "Devlet Liderleri Forumu"nda, Türkiye'den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başeskioğlu konuşma yapacak.
Microsoft'un en büyük bağış programı Türkiye'de
5 Mayıs 2004 tarihinde yapılan, İzmir İktisat Kongresi sırasında Türkiye'ye gelen Microsoft CEO'su Steve Ballmer ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik arasında toplam 50 milyon dolara denk gelen bir destek projesi protokolü izmalanmıştı.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, "Microsoft Danimarka'dan Nijerya'ya kadar dünyanın 86 ülkesinde Türkiye'deki Milli Eğitim projesine benzer program yürütüyor, ancak hiçbiri bu çapta bir büyüklüğe sahip değil" diyor. Karşılaştırma olarak İngiltere'deki eğitim desteğini anlatan Arkan "Orada en kötü şartlardaki okulların yüzde 15'ine bu programı uyguluyoruz, Türkiye'de tüm okullarda" açıklamasını yapıyor.
6 aşamalı program
Arkan ayrıca Microsoft'un Türkiye'de 6 başlıkta yürüttüğü programın hepsinin aynı anda uygulandığı bir başka ülke de olmadığını belirtiyor.
Arkan, Microsoft'un Türkiye'ye ilgisini Ballmer'in son 5 yıl içinde Türkiye'ye üç kez ziyaret yapmasıyla da vurguluyor. Ballmer'in Çin'den sonra en çok önem verdiği ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Arkan, Türkiye'nin aynı zamanda Microsoft yönetim merkezlerinde çalışan işgücüyle de önemine değiniyor. Microsoft bünyesinde, 200 genel müdürden biri olan Süreyya Ciliv'in son olarak şirketin strateji planlama bölümünün de başına geçtiğini belirtiyor. Ayrıca Türkiye Microsoft Genel Müdürlüğü'nden Ortadoğu ve Afrika Bölgesi'nin başına geçen Emre Erkin de dünyanın başarılı kariyer örnekleri arasında yer alıyor.
Arkan, Microsoft bünyesinde dünyanın çeşitli ülkelerinde ve üst düzey mühendislik birimlerinde 200 kadar Türk'ün görev aldığını söylüyor.