Sigara yasağı genişletiliyor
TBMM Genel Kurulunda, 18 yaşından küçüklere sigara satanlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören ve toplu taşım araçlarında sigara içilmesini de yasaklayan kanun teklifinin görüşmelerine başlandı.
TBMM sigara içilmesine yönelik yasağı genişletiyor
Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan teklif üzerinde AK Parti grubu adına söz alan Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, gelecek dönemde ölümlerin büyük çoğunluğunun kalp-damar hastalıkları ve kanserden kaynaklanacağını söyledi.
Uyuşturucu kullananların yüzde 99,9'unun içiciliğe sigaradan başladığını belirten Erdöl, ''Uyuşturucu bataklığının memba, sigara'' dedi.
Ev ve orman yangınlarının yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını ancak ekonomik yangının daha fazla olduğunu vurgulayan Erdöl, ''20 milyar doların, havayı kirletmek için kullanıldığını'' ifade etti.
Erdöl, sigara içmeyi, ''özentiyle, görsel yolla bulaşan, bulaşıcı bir hastalık'' olarak nitelendirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, Türkiye'de yüzde 33 olan sigara içme oranını yüzde 20'ye indirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bir soruyu yanıtlarken Akdağ, sigara üreticilerine bugüne kadar kamu davası açılmadığını, bakanlığının da bu konuda bir çalışmasının olmadığını anımsattı.
Ana muhalefet CHP'nin İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, sigarada bulunan 50 maddenin doğrudan kansere neden olduğunun tespit edildiğini vurguladı.
Sigarada bulunan nikotinin kalp atışını hızlandırdığını, tansiyonu yükselttiğini, eroin, kokain ve alkolden hiçbir farkının olmadığını belirten Yıldız, sigarayı deneyen her 3 kişiden 1'inin bağımlı hale geldiğini kaydetti.
Yıldız, yasa teklifinin yasak getirmediğini, sigara içmeyeni korumayı amaçladığını belirtti.