Oyuna başlarken kendi ailenizi oluşturabilir ya da hazır ailelerden birini seçebilirsiniz. Kendi ailenizi oluşturmayı seçerseniz aile bireyleri Sim'ler için karakter özelliklerini, saç rengini, göz rengini, vücut yapısını vb.. kendiniz belirleyebiliyorsunuz.
Ayrıca Sim'lerinizi hazırlarken belirlediğiniz görünüm ve kişilik özellikleri sonraki nesillerine de aktarılıyor. Oyun içerisinde Sim'lerin bebekleri olursa bebek Sim ebeveynlerinin ve atalarının görünüm özelliklerinin bir karmasına sahip oluyor. Hatta bu durumu izlemek bazen o kadar eğlenceli bir hale geliyor ki Sim'lerinizin bol bol bebek sahibi olması için çabalayabilirsiniz (bu tür denemeleri en çok kim yapmış olabilir acaba.. Efendim..? Ben mi..? Yok canım ne alakası var
)
The Sims 2'de Sim çiftlerinin bebekleri The Sims oyununda olduğu gibi gökten zembille inmiyor. Bunun için doğal yöntemler de oyuna ilave edilmiş. Sim'lerimiz yataklarında ya da jakuzideki aktiviteleriyle (!) bebek sahibi olabiliyorlar.
Hazır konu bebeklere gelmişken şu hamilelik dönemine de ufak bir bölüm ayıralım.. Aslında böyle bir giriş yapmadan önce Sim'lerin evlat edinme yoluyla değil de doğal yollardan bebek sahibi olma girişimi halinde (tabi bu durum sadece heteroseksüel münasebetlerle mümkün oluyor
) dişi Sim'in belli bir hamilelik dönemi geçirdiğini söylemeliydim. Hamilelik dönemi Sim'in cinsel birleşme sonrasında "acaba hamile miyim?" düşünceleriyle başlıyor. Bu dönemde Sim'iniz size de "acaba hamile mi?" diye merakla bekletiyor. Sim'iniz istifra ediyor, duygusal davranıyorsa bu iş tamam demektir
Bu dönemden sonrası dişi Sim'in karnının yavaş yavaş büyümesiyle geçiyor (Hamileliğin son dönemlerinde Sim'in paytak paytak yürümesine bayılıyorum
).
Karakter özelliklerinin dağılımında burçların ve amaçlarının da önemli olduğunu unutmayın. Mesela bir Sim'i hazırlarken popüler birey yapısını seçtiyseniz oyun içinde Sim'inizi TV izleterek ya da asosyal bir yaşam geçirterek yeterince mutlu edemezsiniz. Sim'lerin karakter yapıları ve amaçları evlerinin ne kadar derli toplu olacağını, diğer insanlarla ne kadar iyi ilişki kuracaklarını ve bazı becerilerini belirliyor. The Sims'de de olduğu gibi bazı becerilerini oyun sırasında değiştirmeleri de mümkün. Örneğin, Sim'lerinize yemek kitapları okutarak aşçılık yeteneklerini geliştirebilirsiniz. Bu aşamada The Sims 2'nin The Sims'den farkı Sim'lerinizin becerileri geliştikçe yapabildikleri işlere yenileri de ekleniyor. Örneğin aşçılığı yeterince iyi olan bir Sim diğer Sim'lerden farklı olarak hindi pişirebiliyor ya da resim yeteneği çok gelişmiş bir Sim sizin belirleyeceğiniz bir alanın tablosunu yapabiliyor ve eğer isterseniz bu tabloyla evinin duvarlarını süsleyebiliyor. Bu yüzden ailenizdeki Sim'lere gereken temel becerileri kazandırmanız hem yaşamlarını daha iyi sürdürebilmeleri hem de amaçlarına ulaşmaları açısından bir ihtiyaç.